fredag 8. juli 2011

Kunsten å fly med Ryanair

Skal du ut og fly i sommer? Har du tatt sjansen på Ryanair? Da bør du lese denne guiden til punkt og prikke for en tur av et slikt kaliber er nemlig ikke for amatører.

La meg først gå løs på hva man møtes med når man besøker www.ryanair.com

Hele siden skriker "glorete", "hysteri", "inferno", "kaos". Det frister IKKE å begi seg inn på noe som ser ut til å kunne resultere i "a trip down misery lane". Det er faktisk ikke helt iøyenfallende hvordan man faktisk skal få bestilt seg en billett. Dersom man fyller ut noe og trykker enter kan man risikere å binde seg på livstid til noe man overhodet ikke hadde tenkt seg. Det kan altså være skjebnesvangert fomle rundt på denne nettsiden.

Selve logoen er i gult og blått.




Gult er helt klart en skrikende signalfarge. Gult er samtidig en farge som tradisjonelt har vært forbundet med falskhet og noe skepsis. Det sies f.eks. at M'en i McDonalds logoen bevisst er valgt gul for å appellere til sultfølelse. Parallellen er helt klar. Man utvikler en oksehunger etter å bestille Ryanair billetter siden det er mange flere gule bokstaver her enn bare den enkle M'en. Tenk på alle de smellfeite menneskene som har spist seg fra helse og gård og grunn pga den diabolske gule M'en. Blått forbindes med noe konservativt, men også kunnskap og strategi. Hvis man kombinerer dette sånn løselig kan man oppsummere:

Stategisk falskhet.

Med dette i tankene kan vi bevege oss videre.

1. Bestillingsprosessen
Billettene er tilsynelatende billige, i hvert fall i utgangspunktet. Pass NØYE på alle valg du gjør for enhver endring i ettertid koster flesk, spesielt hvis du må ty til telefonen grunnet manglende tilgang på datamaskin. Da sier jeg bare STAKKARS deg. Du må legge til evt. bagasje, evt. priority boarding, evt. musikkinstrumenter, evt. sportsutstyr, evt. forsikring, evt. varsling på SMS, check-in online osv. Disse valgene er ikke bare praktikaliteter, hver eneste lille ting koster faktisk penger. Med så mange salatboller plassert ut i terrenget er Ryanair sikret at mang en stakkar tråkker rett uti og garanterer selskapet klekkelig avkastning. Du får virkelig svi i innsjekken når du oppdager at du har glemt å registrere Barokklutten eller Spinetten din til ferien.

Barokklutt

Spinett


Ikke nok med det: Det tas til og med en avgift for å få lov til å betale!!! Jeg er faktisk usikker på om man får lov å puste fellesluften inni flyet. Jeg blir ikke overrasket hvis jeg får spørsmål om jeg har tenkt å puste på turen til Alicante. Det koster muligens penger å puste fellesluften (man må nok på forhånd velge hvor mange kubikk man planlegger å puste og dersom man overstiger dette er det trippel pris, ikke bare for tilleggsluften, men OGSÅ for den forhåndsbestilte luften)

2. Bagasje: tillatt vekt og dimensjoner
IKKE PRØV å tulle med noe her! De er særdeles nøye på at vekten ikke overstiger det minste gram. Hvis du har valgt 15 kg så er det 15 kg. Du har muligens et slingringsmonn på opp til 0,499999999 kg på en god dag. De bruker Colombiansk narkovekt for å være sikre på å få med seg hvert eneste nanogram. Når det gjelder håndbagasjen er denne ikke bare begrenset av 10 kg blank men også oppmålte dimensjoner. Det står et tydelig skilt ved siden av malen der du kan prøve å få håndbagasjen oppi under strengt oppsyn. "Handluggage MUST fit or else...." fritt etter hukommelsen står det videre "you pay extra and check in bag OR bag does not travel" BASTA!!!


Colonel Rosa Klebb (James Bond From Russia with love) is a former high ranking member of the feared Russian counter-intelligence agency SMERSH, where she served as the supervisor of Department II (operations and executions). Currently hired as luggage supervision officer at Ryanair.


Mulighet for å snike med en mengde ekstrakilo? YES THERE IS!
Et fantastisk smutthull for å lure med seg en mengde kg uten at de registrerer det finnes faktisk, men den gjelder bare for småbarnsfamilier, som faktisk, tro det eller ei, får lov til å ha med seg barnevogn UTEN å betale for det. Denne kan du fullstappe med alskens godis, gjerne de blytunge toalettveskene, alle skoene, bøkene osv. Du må riktignok betale ca. 20 kr for posen du må pakke vognen inn i, men den er jo perfekt for å holde alt rælet i vognen på plass.

3. Priority boarding
Her kan man for en nokså rimelig penge komme seg først i boardingkøen, tenk det, FORAN kveget!!! Endelig kan vi vanlige, mundane mennesker rulle oss i hedonisme og kikke med en høyverdig triumferende forakt på horden, hvor alle har store mørke, triste, sultne blikk, på den andre siden av strømgjerdet.

Kveg



Men bare for en stakket stund. For som sagt, dette godet er billig - noe som medfører at kveget også har råd til å unne seg priority boarding. Det er altså stort sett en nokså begredelig og nedslående 50:50 fordeling mellom Favelaen og Copacabanafronten. Men ok, man får komme først da, det er jo en litt herlig følelse likevel. MEN man kan faktisk gå på en skikkelig smell her. Pass opp for å ikke komme ut for følgende hvis du har priority boarding - evt utnytt det hvis du har kveg-boarding: De med priority slippes først inn i final check-in zone og får gå først ned til venterommet før de til slutt får storme bussen og ta de beste setene på den "lange" ferden mot flyet. Deretter slippes kveget til. Samme sekvens fører til at kveget går sist inn i bussen. Men hva skjer så??? Jo - kveget får boarde flyet først for de står jo nærmest utgangene i bussen. Ha ha ha. Er det MUUULIG???

4. Free seating
Alle vet hva dette betyr. Krig.












5. Check-in online

Du vil motta "advarsel" på mail når reisen nærmer seg der det står at du nå kan sjekke inn online. Evt kan du uansett gjøre dette via Ryanair sine nettsider hvis du har skrevet ned referansenummeret OG har greid å ta vare på det. Dette er nokså grei prosess. Hvis du vet hva du gjør. Ha alle passene til alle reisende klar før du begynner. Og du må jobbe fort. FORT!!! Ikke gå fra datamaskinen eller finn på å ta telefonen, ikke gå på do, ikke ta en slurk brus eller noe som helst som kan forsinke prosessen. Har du først startet må du fortsette. I blodtåke. IKKE STOPP. Som Åsgårdsreia godstog AS må du kjøre på. Tar du for lang pause kutter systemet deg ut og du må taste inn alt på nytt. Alt.

Legg inn alle data og for Guds skyld ikke gjør noen bommerter med et siffer eller noe annet. Dette vil nemlig kreve at du vrenger lommeboken og ber om nåde for å få korrigert det.

Legg merke til at det som default (ferdig tikket av i bokser) står at du hereved sjekker inn både for utreise og innreise. Dette er stort sett greit for de fleste. Problemet oppstår dersom du under ferieoppholdet skulle finne på å ville endre på hjemreisetidspunktet. Dette hadde vært null problem og faktisk til relativt lav ekstrakostnad HVIS du ikke hadde sjekket inn for hjemreisen på forhånd. Har du ikke sett på alle boksene og merket deg hva du faktisk aksepterer er du STUCK til akkurat det du bestilte med mindre du punger ut for helt ny hjemreisebillet.



6. Flyreisen ellers
Belysningen i flyet er meget grell og sterk. Svømmehallstyrke pluss litt til. Den dimmes ikke under noen omstendigheter. Hvis du har stæsjet deg og tror du ser ok ut så er det helt feil. Med en gang du entrer dette fartøyet kommer den verste versjonen av sannheten fram. Ingen slipper unna. Dette er et utfoldelsesparadis for de lilla muleposene under øynene, furene, porene, skummetmelkfargen og appelsinhuden under den hvite thightsen!

Setene er knallharde og vinkelen mellom sete og rygg er nok heller mindre enn 90 grader enn mer. De kan IKKE reguleres.

Plass til bena? ikke tenk på det! Så lenge du har på deg knebeskyttere eller er myk og fleksibel og klarer å sitte sidelengs i en slags forkrøplet Z-form så er alt under kontroll.

Det er ikke kurv på seteryggen foran. Dette er et sant H******. I løpet av flyreisen ser det ut som noen har tømt en søppelbøtte på gulvet foran setene. Ta med pose til søppel og en veske/sekk med lett tilgjengelig åpning til oppbevaring av ikke-søppel.

Ikke tro at du skal få sove på flyet. Du vil oppleve stadige opprop og fanfarer på høyttalereanlegget hver gang det skal annonseres at noe er til salgs. Og lydnivået er HØØØØYT.

Mat og drikke på flyet er sviiiiinedyrt. Og stort sett elendig. "Breakfast bap'en" er faktisk ikke så verst.

Betjeningen er stort sett sinte. Og de baksnakker passasjerer når de er bakerst bak gardinet.

Ha med vekslepenger hvis du skal betale cash. De lover å komme tilbake med vekslepenger men det er ikke alltid de gjør det. Jeg har blitt snytt flere ganger.

7. Kan dette anbefales?
Tja....hva skal man si? Jeg reiser med Ryanair støtt og stadig så det må jo være godt for noe likevel. Så lenge man vet hva man gjør. GOD FERIE!!!


4 kommentarer:

  1. Kanonbra skrivd! :)

    SvarSlett
  2. Herreguuuud...jeg ler og ler og ler her...og kjenner meg igjen - helt ned til minste detalj. Gruer meg litt til boarding...og selv om vi har priority boarding, ender vi vel opp som kveg...selv om det egentlig virker mest fornuftig :-) Jeg ønsker dere god tur, og er egentlig litt misunnelig på at turen er tilbakelagt for deres del, når vi står i innsjekkinga dagen etter... Vi snakkes plutselig igjen :-)

    SvarSlett
  3. For å understreke : http://youtu.be/ZAg0lUYHHFc

    SvarSlett
  4. Hadde du tenkt å bruke trappen ut av flyet? Ikke betalt for det? Da får du HOPPE!!!!

    SvarSlett